JAMU v Brně - Aktuality - Stanovisko České konference rektorů k postupu prezidenta republiky ve věci jmenování profesorů

Vzhledem k nastalé situaci, kdy prezident republiky Miloš Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety třem profesorům českých veřejných vysokých škol, kteří úspěšně prošli zákonem předepsaným řízením na svých univerzitách, obrací se předsednictvo ČKR s výzvou k solidárnímu postoji k celé akademické obci České republiky. Navrhuje plénu ČKR, aby se slavnostního ceremoniálu, který se má konat ve čtvrtek v tradičních prostorách Karolína, nezúčastnili ani rektoři vysokých škol ani k převzetí dekretů pozvaní profesoři.

Předsednictvo ČKR je přesvědčeno, že rektoři vysokých škol najdou vhodné a důstojné příležitosti, jak profesorům svých univerzit tyto dekrety v brzké době předat.

Neprodleně bude rovněž zahájeno jednání na půdě celé ČKR o dalším postoji a následných koordinovaných krocích v této politováníhodné záležitosti opakovaného a cíleného vměšování se do akademických svobod českých vysokých škol.